Trasee în lumină
Vă doriți să vizitați culele din Oltenia și Muntenia și vreți să știți cum să vă organizați? Vă puteți orienta și crea propriile trasee cu ajutorul hărților interactive de mai jos! Prima hartă cuprinde toate cele 27 de cule rămase, iar următoarele prezintă idei de trasee care pot fi realizate într-o singură zi.
Casa culă Cartianu (sat Cartiu) – Cula Cornoiu (sat Curtișoara) – Cula Gheorghe Tătărescu (sat Curtișoara)
Distanță: 12 kilometri
Străbateți o cale cu o istorie bogată, vizitând Casa culă Cartianu, ctitorită de ceaușul Cartianu care a avut sub comanda sa o ceată de panduri, adunată tocmai de Tudor Vladimirescu în 1817. În apropierea sa puteți găsi Cula Cornoiu, cumpărată în 1926 de directorul băncii “Banca Comerțului”, Constantin Neamțu, dar și o culă care poartă numele lui Gheorghe Tătărescu, importantă personalitate politică în România interbelică. Mai mult, în această culă a locuit și Constantin Brâncuși, pe parcursul realizării complexului memorial “Calea Eroilor” de la Târgu Jiu.
Cula Duca (sat Măldărești) – Cula Greceanu (sat Măldărești) – Cula Bujoreanu (sat Bujoreni)
Distanță: 55 kilometri
În satul Măldărești aveți șansa de a descoperi două cule impresionante. Cula Duca (ctitorită de Gheorghiță Măldărescu) l-a fermecat pe marele om de stat I.G. Duca, care a și cumpărat-o în anul 1907. Tot aici puteți admira și fresca ctitorilor pictată de Olga Greceanu în cula care îi poartă numele (cula ridicată de Gheorghe Măldărescu). Această frescă a fost realizată după portretele aflate în pronaosul bisericii ”Sf. Nicolae” și ”Sf. Voievozi”. La o distanță de 55 de kilometri puteți vizita Cula Bujoreanu, care este integrată în Muzeul Satului Vâlcean.
Cula Nistor (sat Cerneți) – Cula Tudor Vladimirescu (sat Cerneți) – Cula Cuțui (sat Broșteni) – Cula Glogoveanu (sat Glogova)
Distanță: 60 kilometri
Culele de pe acest traseu sunt legate de povești comune. Începeți călătoria în satul Cerneți vizitând Cula Nistor care a fost, inițial, arsă de turci în anul 1815, fiind reconstruită 6 ani mai târziu de căpitanul de panduri, Nistor. După incendierea orașului Cerneți, Tudor Vladimirescu a construit cula care îi poartă numele în jurul anului 1800. La nord puteți găsi și Cula Glogoveanu din localitatea Glogova: numele lui Tudor Vladimirescu se leagă și de această zonă, el fiind administrator al moșiilor deținute de familia Glogoveanu în zona Obârșia și Cloșani din nordul Mehedințiului istoric. Vă puteți continua drumul pe la Cula Cuțui, care și ea a avut de suferit în urma atacurilor turcești, dar care are și o legendă deosebită: se spune că un grup de turci din insula Ada-Kaleh au răpit-o pe soția lui Ghiță Cuțui, căpitan de panduri. Pentru răscumpărare, pandurul a vândut o parte din pământ, clădind mai apoi casă întărită, o culă.
Cula Cuțui (sat Broșteni) – Cula I.C. Davani (sat Larga) – Cula Cioabă-Chintescu (sat Șiacu)
Distanță: 31 kilometri
Dacă vă doriți să vizitați și cule care, deși s-au degradat mai mult, nu și-au pierdut farmecul, pe un traseu de doar 31 de kilometri puteți admira Cula Cuțui și frumoasa sa legendă, dar și Cula I.C. Davani și Cula Cioabă-Chintescu.