Cula Nistor
Localizare
Pe Dealul Gârdanului, în fostul sat înglobat Piatra Alba, sat Cerneți, comuna Șimian, județ Mehedinți
Acces
Pe drumul DC 15A, localitatea Cerneți, la o distanță de circa 9 kilometri de municipiul Drobeta Turnu Severin. Accesul către localitate se poate face din drumul național E70, Drobeta Turnu Severin sau din DJ 607 A
Referințe
Telefon: 0252/312177
Funcțiune originară/actuală
Locuință fortificată tip culă / muzeu etnografic
Datare
1812
Stare de conservare
Medie
Istoric
Construită în jurul anului 1812 de către polcovnicul Istrate Sălişteanu, casa a fost arsă de către turci în anul 1815, odată cu incendierea orașului Cerneți. După anul 1821, a fost reconstruită de către căpitanul de panduri, Nistor.
În anul 1974, Direcția Monumentelor Istorice şi de Artă a elaborat un proiect de restaurare întocmit de arhitect Micaela Adrian. Inițial, s-a dorit organizarea unui muzeu, care să adăpostească case țărănești din zona Mehedințiului, fără a avea succes. În anul 2009, Muzeul Regiunii Porților de Fier a realizat lucrări de reparație și întreținere, cula devenind muzeu etnografic, secție a Muzeului Regiunii Porților de Fier.
Descriere
Casa-culă este un edificiu pe două niveluri. Parterul înalt, prevăzut cu metereze, prezintă o ușă masivă de lemn. În interior se află un beci. O scară interioară duce către etaj, la cerdac (prispă) și la camerele de locuit. Există 3 camere cu intrarea din cerdac. Cerdacul este de-a lungul întregii fațade pricipale, cu cosoroaba şi stâlpi frumos sculptați și pe o mică parte din unul dintre fațadele laterale. Tavanele și podeaua sunt căptușite cu grinzi de lemn, iar învelitoarea este acoperită cu șindrilă. În exteriorul clădirii, fațadele de la etajul I sunt decorate cu panouri mari, neregulate pe suprafețele laterale de la etaj. Toate aceste panouri rezultă din îngroșarea chenarelor față de zid, și cuprind în ele ferestre ce au în partea superioară a lor forma unui arc de cerc.
Toate textele și imaginile despre cule sunt furnizate de Institutul Național al Patrimoniului.
Află despre alte
cule din proiect
Ultimele 27 de cule oltenesti, promovate cu sprijinul Institutului National al Patrimoniului si al Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu de catre Grupul CEZ in Romania
Ultimele 27 de cule din Oltenia și Muntenia, promovate cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului
Cula Tudor Vladimirescu
Cula lui Tudor Vladimirescu se află pe o fostă proprietate a sa, care în trecut făcea parte din domeniul mănăstirii Cozia. Se pare că ar fi fost construită prin anul 1800 de către Tudor Vladimirescu, după incendierea orașului Cerneți de către turci…
Cula Duca
Cula a fost construită în anul 1812 de Gheorghiță Măldărescu, fiul lui Gheorghe Măldărescu, ctitorul Culei Greceanu. Stucaturile au fost realizate în anul 1827. În anul 1907, cula a fost cumpărată de marele om de stat I.G.Duca…
Cula Bujoreanu
Cula a fost construită la începutul secolului al XIX-lea, de boierul Preda Bujoreanu, care este și ctitorul Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din Bujoreni, edificată în perioada 1811-1812…
Cula Gheorghe Tătărescu
Aflată inițial în satul Poiana, comuna Rovinari, cula a fost înălțată în jurul anului 1790 de către negustorul Dobre Sârbu din Târgu Jiu. Din 1919, clădirea a fost cumpărată de către Arethia şi Gheorghe Tătărescu…
Cula Vlădescu
În anul 1656, marele vistiernic Pârvu Vlădescu a ridicat, pe moșia sa Vlădești, o biserică închinată praznicului ”Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Ctitorul a fost înmormântat în pronaosul bisericii, în anul 1658…