Cula Nistor

Cula Nistor

Localizare
Pe Dealul Gârdanului, în fostul sat înglobat Piatra Alba, sat Cerneți, comuna Șimian, județ Mehedinți
Acces
Pe drumul DC 15A, localitatea Cerneți, la o distanță de circa 9 kilometri de municipiul Drobeta Turnu Severin. Accesul către localitate se poate face din drumul național E70, Drobeta Turnu Severin sau din DJ 607 A
Referințe
Telefon: 0252/312177
Funcțiune originară/actuală
Locuință fortificată tip culă / muzeu etnografic
Datare
1812
Stare de conservare
Medie

Alege un pin de pe hartă și află povestea unei cule!

Legendă:    funcțională    colaps  ruină

Alege un pin de pe hartă și află povestea unei cule!

Legendă:   

funcțională   

colaps 

ruină

Istoric

Construită în jurul anului 1812 de către polcovnicul Istrate Sălişteanu, casa a fost arsă de către turci în anul 1815, odată cu incendierea orașului Cerneți. După anul 1821, a fost reconstruită de către căpitanul de panduri, Nistor. 

În anul 1974, Direcția Monumentelor Istorice şi de Artă a elaborat un proiect de restaurare întocmit de arhitect Micaela Adrian. Inițial, s-a dorit organizarea unui muzeu, care să adăpostească case țărănești din zona Mehedințiului, fără a avea succes. În anul 2009, Muzeul Regiunii Porților de Fier a realizat lucrări de reparație și întreținere, cula devenind muzeu etnografic, secție a Muzeului Regiunii Porților de Fier.

Descriere

Casa-culă este un edificiu pe două niveluri. Parterul înalt, prevăzut cu metereze, prezintă o ușă masivă de lemn. În interior se află un beci. O scară interioară duce către etaj, la cerdac (prispă) și la camerele de locuit. Există 3 camere cu intrarea din cerdac. Cerdacul este de-a lungul întregii fațade pricipale, cu cosoroaba şi stâlpi frumos sculptați și pe o mică parte din unul dintre fațadele laterale. Tavanele și podeaua sunt căptușite cu grinzi de lemn, iar învelitoarea este acoperită cu șindrilă. În exteriorul clădirii, fațadele de la etajul I sunt decorate cu panouri mari, neregulate pe suprafețele laterale de la etaj. Toate aceste panouri rezultă din îngroșarea chenarelor față de zid, și cuprind în ele ferestre ce au în partea superioară a lor forma unui arc de cerc.

Toate textele și imaginile despre cule sunt furnizate de Institutul Național al Patrimoniului.

Ți-a plăcut această culă?

Voteaz-o și ajut-o să ajungă în top!

Acum că ai votat,

Distribuie pe rețelele de sociale!

4.1
(46)