Cula Bujoreanu

Cula Bujoreanu

Localizare
Muzeul Satului Vâlcean, sat Bujoreni, comuna Bujoreni, județ Vâlcea
Acces
Pe drumul european E81 Râmnicu Vâlcea – Călimănești, în localitatea Bujoreni, în Muzeul Satului Vâlcean, cu acces direct din șosea
Referințe
Proprietate privată, nu este în circuitul public
Funcțiune originară / actuală
Culă / spații muzeale
Datare
Secolul al XVIII-lea
Stare de conservare
Bună

Alege un pin de pe hartă și află povestea unei cule!

Legendă:    funcțională    colaps  ruină

Alege un pin de pe hartă și află povestea unei cule!

Legendă:   

funcțională   

colaps 

ruină

Istoric

Cula a fost construită la începutul secolului al XIX-lea, de boierul Preda Bujoreanu, care este și ctitorul Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din Bujoreni, edificată în perioada 1811-1812.

Cula a trecut, prin zestre, în proprietatea lui Matache Temelie, fiind cunoscută și sub numele de Cula lui Temelie. Fiind părăsită la începutul secolului XX, cula era ruinată în anii ’60.

A fost restaurată de Direcția Monumentelor Istorice, transformată în spațiu muzeal în anii ’70 ai secolului XX și integrată în Muzeul Satului Vâlcean, înființat în localitate.

Descriere

Cula, cu funcțiune principală de turn de observație și apărare și funcțiune secundară de locuire, are plan dreptunghiular. Compactă și rebarbativă, este construită din zidărie din bolovani de râu, amestecați cu cărămidă, netencuită. Atât la parter cât și la etaj se află câte o singură încăpere. La parter se află beciul, cu acces din exterior, iar la etaj se găsește o încăpere de locuit. Parterul nu are comunicare directă cu etajul. Accesul la etaj se face printr-o scară exterioară. Gurile de tragere străpung zidurile culei la nivelul beciului.

Toate informațiile despre cule sunt furnizate de Institutul Național al Patrimoniului.

Galerie Foto by Vlad Eftenie

Ți-a plăcut această culă?

Voteaz-o și ajut-o să ajungă în top!

Acum că ai votat,

Distribuie pe rețelele de sociale!

4.2
(133)