Povestea
proiectului

Cule în lumină

Au fost odată ca niciodată peste 50 de cule ce străjuiau falnice actuala Oltenie. De pe vremea basmelor și până în ziua de azi, au mai rămas doar 27 din culele de odinioară, moștenire a unor vremuri glorioase.

Prin proiectul Cule in Lumina am pornit la drum cu obiectivul de a pune în lumină valoarea și semnificația culturală a acestor construcții. Ne-am dorit să aflăm împreună cum trăiau, cum luptau, cum petreceau timpul liber românii care le-au ridicat sau au locuit în ele de-a lungul timpului.

În incursiunea istorică, ne-am bazat pe susținerea necondiționată a autorităților locale, a Institutului Național al Patrimoniului și a Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București.

Ce ne-am propus? Să promovăm aceste valori arhitecturale, istoria lor, să le facem cunoscute publicului larg și să dovedim încă o data că ne implicam activ în comunitatea locală.

Am povestit tuturor ce sunt culele, considerate comorile abandonate ale Olteniei, respectiv case fortificate, construite din piatra, cu două sau trei etaje. Sunt ușor de recunoscut prin aspectul de turn. Au fost ridicate de către boierii vremurilor de altădată, pentru a-și apăra familia și bogățiile de cotropitori. Reprezintă unele dintre cele mai vechi clădiri de valoare, din sudul Românei.

Pe măsură ce am descoperit informații despre fiecare dintre cele 27 de Cule cu sprijinul INP (Institutul Național al Patrimoniului), le-am împărtășit cu publicul larg pe acest website și pe toate conturile de Social Media Evryo.

Pentru că am vrut să implicăm și comunitatea în acțiunile noastre, a urmat o etapă de votare a culelor, în care cu ajutorul autorităților locale și al rețelelor sociale i-am îndemnat pe români, să contribuie la realizarea TOP 10 Cule, stabilit în urma voturilor publicului larg de pe site.

Apoi, partenerul nostru Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” (UAUIM) a selectat din TOP 10 Cule, 3 clădiri finaliste ținând cont de criterii precum relevanța edificiului pentru programul de arhitectură de tip culă și fezabilitatea unei propuneri de intervenție asupra clădirii, stabilită pe baza evaluării stării de conservare și a utilizării actuale.

Pentru Casa Culă Eftimie Nicolaescu, Cula I.C. Davani și Cula Cioabă Chintescu studenții la de UAUIM au lucrat la idei de proiecte de conservare-restaurare , sub atenta îndrumare a cadrelor didactice la de universitate.

Pentru a cunoaște stadiul în care se află aceste 3 construcții finaliste  studenții din anii IV și profesorii au realizat  o vizită de studiu, pe teren, în care au luat contactul cu istoria culelor: au realizat măsurători, au făcut cercetări la fața locului și au  notat informații necesare pentru ideile de proiecte pe care le vor prezenta în cadrul concursului din octombrie 2020.  După 8 luni de studiu și muncă, cele 9 echipe formate din cate 4 studenți au fnalizat ideile de proiecte care vor fi jurizate în luna octombrie.