Cula Sultănica
Localizare
În incinta Ansamblului Sultănica, sat Șuici, nr. 400, comuna Șuici, județ Argeș
Acces
Pe drumul 73C Curtea de Argeș – Râmnicu Vâlcea, la circa 14 km de Curtea de Argeș, se face dreapta către Șuici
Referințe
Nu este în circuitul public
Funcțiune originară / actuală
Locuință fortificată tip culă / scoasă din uz
Datare
Sfârșitul secolului al XVIII-lea
Stare de conservare
Foarte proastă
Istoric
În secolul al XVIII-lea, pe moșia Șuici, boierii Brătieni au construit o biserică, închinată Sfântului Nicolae și o culă, dispărută în urma unui incendiu în anul 1913. Această culă, astăzi dispărută, este documentată în imaginile de la începutul secolului XX.
Pe aceeași moșie Șuici, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, Brătienii au construit o locuință fortificată, numită ”Sultănica”, după numele Sultanei Tigveanu, proprietara locului la începutul secolului al XIX-lea. Casa-culă păstrează un nucleu central mai vechi, de la locuința fortificată din secolul al XVIII-lea.
Descriere
Casa-culă este alcătuită dintr-un corp vechi de clădire, nucleul central, căruia i s-au atașat, în etape diferite, extinderi pe laturile de nord-est, sud-est și sud-vest. Are două niveluri. Etapele diferite de construire sunt evidențiate atât planimetric, cât și prin sistemul constructiv. Nucleul central, cu plan compact de formă dreptunghiulară, are încăperi acoperite cu bolți cilindrice la parter și la etaj. La etaj se păstrează guri de tragere. Deși în ruină, casa mai păstrează un brâu median, care încinge casa de jur împrejur, mai puțin pe extinderea către sud-vest, care este cea mai recentă.
Toate textele și imaginile despre cule sunt furnizate de Institutul Național al Patrimoniului.
Află despre alte
cule din proiect
Ultimele 27 de cule oltenesti, promovate cu sprijinul Institutului National al Patrimoniului si al Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu de catre Grupul CEZ in Romania
Ultimele 27 de cule din Oltenia și Muntenia, promovate cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului
Cula Tudor Vladimirescu
Cula lui Tudor Vladimirescu se află pe o fostă proprietate a sa, care în trecut făcea parte din domeniul mănăstirii Cozia. Se pare că ar fi fost construită prin anul 1800 de către Tudor Vladimirescu, după incendierea orașului Cerneți de către turci…
Cula Duca
Cula a fost construită în anul 1812 de Gheorghiță Măldărescu, fiul lui Gheorghe Măldărescu, ctitorul Culei Greceanu. Stucaturile au fost realizate în anul 1827. În anul 1907, cula a fost cumpărată de marele om de stat I.G.Duca…
Cula Bujoreanu
Cula a fost construită la începutul secolului al XIX-lea, de boierul Preda Bujoreanu, care este și ctitorul Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din Bujoreni, edificată în perioada 1811-1812…
Cula Gheorghe Tătărescu
Aflată inițial în satul Poiana, comuna Rovinari, cula a fost înălțată în jurul anului 1790 de către negustorul Dobre Sârbu din Târgu Jiu. Din 1919, clădirea a fost cumpărată de către Arethia şi Gheorghe Tătărescu…
Cula Vlădescu
În anul 1656, marele vistiernic Pârvu Vlădescu a ridicat, pe moșia sa Vlădești, o biserică închinată praznicului ”Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Ctitorul a fost înmormântat în pronaosul bisericii, în anul 1658…