Construcții de tip „culă” Măciuceni

Construcții de tip „culă” Măciuceni

Localizare
Sat Măciuceni, comuna Măciuca, județul Vâlcea
Acces
Pe drumul național Tg. Jiu – Drăgășani, în centrul comunei Măciuca, lângă primărie, spre Stănești (indicator); în Măciuceni, se urmează un drum lateral neasfaltat pentru a ajunge la casele nr. 52 si 53; 2 case sunt pe drumul principal din Măciuceni spre Zăvoieni
Referințe
Proprietate privată, nu sunt în circuitul public
Funcțiune originară / actuală
Locuințe cu elemente fortificate tip culă / clădiri de locuit
Datare
Secolul al XIX-lea
Stare de conservare
Foarte bună

Alege un pin de pe hartă și află povestea unei cule!

Legendă:    funcțională    colaps  ruină

Alege un pin de pe hartă și află povestea unei cule!

Legendă:   

funcțională   

colaps 

ruină

Istoric

În cursul veacului al XIX-lea au început să își construiască locuințe fortificate de tip culă și țăranii mai instăriți, mici proprietari proaspăt înavuțiți prin activități de producție sau comerț sau prin slujbele dobândite. Case de acest tip s-au păstrat în văile izolate dintre dealurile Vâlcei, locuite de moșneni, la Măciuceni, pe fostele moșii ale boierilor Măciuceanu. 

Până astăzi s-au păstrat doar patru case de acest tip, fiecare dintre ele fiind adaptate locuirii moderne, prin transformări interioare și exterioare.

În Măciuceni, găsim și ctitorii ale boierilor Măciuceanu. Ștefan Măciuceanu, împreună cu fiul său Manu, a ridicat, în anul 1844, o biserică închinată Sfântului Nicolae. Tot aici, Alexandru Măciuceanu a ctitorit o biserică închinată Sfântului Ioan Botezătorul, ridicată în perioada 1848-1851. Prezențe pitorești în teritoriu, crucile de drum marchează răscrucile și păzesc fântânile.

Descriere

Casele tip culă ale moșnenilor din Măciuceni sunt locuințe masive, cu plan compact, cu două niveluri. Parterul, ocupat inițial de beci, are puține deschideri. În trecut locuirea se desfășura doar la etaj, care este și astăzi accesibil doar printr-o scară amplasată în interiorul casei. În prezent, parterul, fostul beci, a fost transformat în încăperi de locuit. Micile deschideri pentru guri de tragere au fost transformate în ferestre. La etaj regăsim foișorul, la una dintre case.

Toate textele și imaginile despre cule sunt furnizate de Institutul Național al Patrimoniului.

Ți-a plăcut această culă?

Voteaz-o și ajut-o să ajungă în top!

Acum că ai votat,

Distribuie pe rețelele de sociale!

5
(1951)