Cula lui Costea

Cula lui Costea

Localizare
Sat Frăsinet, comuna Frăsinet, județ Teleorman
Acces
Din drumul european E 70 București – Alexandria, înainte de intrarea în Alexandria, se urmează drumul la dreapta pe ruta Orbeasca de Jos, Băbăița, Frăsinet
Referințe
Nu este în circuitul public
Funcțiune originară / actuală
Culă / scoasă din uz
Datare
Secolul al XVIII-lea, refăcută în prima jumătate a secolului al XIX-lea și în 1977-1978
Stare de conservare
Foarte proastă

Alege un pin de pe hartă și află povestea unei cule!

Legendă:    funcțională    colaps  ruină

Alege un pin de pe hartă și află povestea unei cule!

Legendă:   

funcțională   

colaps 

ruină

Istoric

Conform tradiției, cula a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea, ca turn de observație și apărare, pentru boierul Costea Rondiris. La începutul secolului al XIX-lea, logofătul Nicolae Bâțcoveanu și pitarul Ioniță Bâțcoveanu, frați, au intrat în stăpânirea moșiei pe care era construită cula. 

În anul 1835, ei au ctitorit biserica din sat, cu hramul ”Sf. Apostoli”. În anul 1878, cula a fost modificată, pierzându-și partea superioară, care ar fi avut foișor. În timpul răscoalei țărănești din 1907, cula a fost incendiată, fiind din nou refăcută. La sfârșitul anilor ’60 ai secolului XX, cula părăsită s-a transformat în ruină. A fost demolată în anul 1972, pentru a fi reconstruită cu cărămizile originare în perioada 1977-1978, adăugându-i-se al doilea etaj, cu foișor. Scoasă din uz și abandonată, în prezent se află într-o stare foarte proastă de conservare.

Descriere

Cula are un plan compact pătrat, având cele mai mici dimensiuni în plan dintre cele care s-au păstrat. Este, mai curând, un turn de apărare decât o locuință fortificată. Refacerile din ultimele decenii i-au reconstituit partea superioară, în prezent având trei niveluri. La parter se află beciul, cu acces din exterior. Accesul la etaj se făcea printr-o scară exterioară, astăzi dispărută, care data, posibil, de la refacerile din anul 1878. Etajul II este ocupat integral de un foișor din lemn, cu metereze în parapetul de zid. Cula nu are ferestre, doar guri de tragere.

Toate textele și imaginile despre cule sunt furnizate de Institutul Național al Patrimoniului.

Ți-a plăcut această culă?

Voteaz-o și ajut-o să ajungă în top!

Acum că ai votat,

Distribuie pe rețelele de sociale!

4.3
(65)