Cula Drugănescu

Cula Drugănescu

Localizare
Sat Retevoiești, nr. 616, comuna Pietroșani, județ Argeș, în incinta ansamblului Drugănescu
Acces
Pe drumul 73C Câmpulung – Curtea de Argeș, în localitatea Domnești, se urmează indicatorul către Retevoiești, circa 8 Km sau, din drumul 73 Pitești – Câmpulung, se face stânga către Domnești, la circa 38 km de Pitești
Referințe
Proprietate privată, nu este în circuitul public
Funcțiune originară / actuală
Locuință fortificată, tip culă / scoasă din uz
Datare
1822
Stare de conservare
Foarte proastă

Alege un pin de pe hartă și află povestea unei cule!

Legendă:    funcțională    colaps  ruină

Alege un pin de pe hartă și află povestea unei cule!

Legendă:   

funcțională   

colaps 

ruină

Istoric

În anul 1795, marele stolnic Scarlat Drugănescu a ridicat pe moșia sa Biserica ”Sf. Treime”. În anul 1822, în apropierea bisericii, căminarul Gheorghe Drugănescu, ispravnic al județului Muscel, a ridicat o locuință fortificată – culă,  așa cum este consemnat în pisania în piatră aflată deasupra ușii de intrare în culă, de pe latura de sud. 

Constructorul acesteia este zidarul Gheorghe Ghinea din Vâlsănești, același meșter care ridicase biserica, în anul 1795.

Deși a fost restaurată în anii 1965-1966 de Direcția Monumentelor Istorice, în prezent, cula se află într-o stare foarte proastă de conservare.

Descriere

Cula are plan compact, pătrat. Are trei nivele: la parter se află accesul către nivelele superioare, flancat de două încăperi și beciul, cu acces separat, pe latura opusă intrării. Beciul este acoperit cu bolți cilindrice. La nivelele superioare se găsesc camere de locuit. Pe latura de nord a culei se află o extindere, care adăpostește o anexă sanitară, accesibilă de la nivelul etajului I. 

Ferestrele culei au fost mărite. Gurile de tragere se mai păstrează, la toate nivelurile, pe fațada cu accesul în beci. Deasupra accesului principal în culă se află o pisanie săpată în piatră. Un element decorativ particular îl constituia friza pictată de la partea superioară a clădirii, din care se mai păstrează doar o mică porțiune.

Toate textele și imaginile despre cule sunt furnizate de Institutul Național al Patrimoniului.

Ți-a plăcut această culă?

Voteaz-o și ajut-o să ajungă în top!

Acum că ai votat,

Distribuie pe rețelele de sociale!

4.3
(84)