Casa culă Cartianu
Localizare
Sat Cartiu, comuna Turcinești, județ Gorj
Acces
Satul Cartiu se află la circa 12 kilometri de Târgu Jiu. La ieşirea din municipiul Târgu Jiu, pe drumul către Petroşani, există un drum comunal către Turcineşti. Din centrul comunei, mai sunt câţiva kilometri până la monument
Funcțiune originară / actuală
Locuință fortificată / muzeu etnografic
Datare
Sfârșitul secolului al VXIII-lea
Stare de conservare
Bună
Istoric
Conform tradiţiei orale, casa a fost construită la sfârşitul secolului al XVIII – lea, fiind deţinută de către familia Cartianu.
În anul 1817, Pătru Cartianu a ctitorit în localitate o biserică din zid.
În timpul revoluţiei din anul 1821, Tudor Vladimirescu şi-a adunat o ceată de panduri, pe care i-a pus sub comanda ceauşului Cartianu.
La mijlocul secolului XX, casa, ca urmare a proastei întreţineri, a suferit numeroase degradări. În anul 1974, ultimii proprietari, Tudor N. Cartianu şi Maria T. Cartianu, au vândut-o Muzeului Judeţean Gorj.
În anii ce au urmat au avut loc importante lucrări de restaurare. Astăzi casa este folosită ca muzeu.
Descriere
Construcția din cărămidă cu ziduri groase poate fi considerată un gen intermediar între casă și culă. Clădirea cu trei niveluri are la primul nivel, nivelul curții, o pivniță iar la cele două etaje, camere de locuit ce au ferestre largi. Scările sunt plasate pe una din laturi, în exteriorul clădirii. La primul etaj există în fața camerelor o galerie pe arcade de zid, în timp ce la ultimul etaj se află un cerdac perimetral cu stâlpi de lemn și parapet din lemn. Acoperișul este cu streașină largă în patru ape și cu învelitoare din șindrilă.
Toate informațiile despre cule sunt furnizate de Institutul Național al Patrimoniului.
Galerie Foto by Vlad Eftenie
Galerie Foto by Cronicari Digitali
Află despre alte
cule din proiect
Ultimele 27 de cule oltenesti, promovate cu sprijinul Institutului National al Patrimoniului si al Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu de catre Grupul CEZ in Romania
Ultimele 27 de cule din Oltenia și Muntenia, promovate cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului
Cula Tudor Vladimirescu
Cula lui Tudor Vladimirescu se află pe o fostă proprietate a sa, care în trecut făcea parte din domeniul mănăstirii Cozia. Se pare că ar fi fost construită prin anul 1800 de către Tudor Vladimirescu, după incendierea orașului Cerneți de către turci…
Cula Duca
Cula a fost construită în anul 1812 de Gheorghiță Măldărescu, fiul lui Gheorghe Măldărescu, ctitorul Culei Greceanu. Stucaturile au fost realizate în anul 1827. În anul 1907, cula a fost cumpărată de marele om de stat I.G.Duca…
Cula Bujoreanu
Cula a fost construită la începutul secolului al XIX-lea, de boierul Preda Bujoreanu, care este și ctitorul Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din Bujoreni, edificată în perioada 1811-1812…
Cula Gheorghe Tătărescu
Aflată inițial în satul Poiana, comuna Rovinari, cula a fost înălțată în jurul anului 1790 de către negustorul Dobre Sârbu din Târgu Jiu. Din 1919, clădirea a fost cumpărată de către Arethia şi Gheorghe Tătărescu…
Cula Vlădescu
În anul 1656, marele vistiernic Pârvu Vlădescu a ridicat, pe moșia sa Vlădești, o biserică închinată praznicului ”Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Ctitorul a fost înmormântat în pronaosul bisericii, în anul 1658…