Conacul Teodor Brătianu
Localizare
Sat Tigveni, comuna Tigveni, județ Argeș, în incinta ansamblului Conacului Teodor Brătianu
Acces
Pe drumul 73C Curtea de Argeș – Râmnicu Vâlcea, în centrul comunei Tigveni, se urmează indicatorul spre stânga către monumentul istoric
Referințe
Nu este în circuitul public
Funcțiune originară / actuală
Locuință fortificată / clădire administrativă în incinta unui cămin-școală pentru persoane cu dizabilități
Datare
A doua jumătate a secolului al XVIII-lea
Stare de conservare
Medie
Istoric
Curtea boierilor Brătianu a fost edificată în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, pe moșia primită ca zestre de Dincă Brătianu, prin căsătoria cu o fată din familia boierilor Tigveni. În perioada 1860-1870, conacul a fost modificat și extins de maiorul Teodor Brătianu.
Expropriată în anul 1949, curtea Brătienilor devine spital – școală pentru copiii cu dizabilități. Alături de conac și anexele sale istorice, din ansamblu fac parte și ruinele Bisericii ”Sf. Voievozi”, construită în secolul al XVIII-lea.
Descriere
Conacul este alcătuit dintr-un corp vechi de clădire, construit în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, extins în perioada 1860-1870. Are două nivele. Corpul vechi, cu aspecte de locuință fortificată care poate fi asimilată tipologiei reprezentată de cule, are plan compact, aproape pătrat, cu accesul decroșat, amplasat pe latura de sud-est.
La nivelul de bază, cu acces separat din exterior, pe latura de nord-est, se află pivnițele, acoperite cu bolți cilindrice din cărămidă, cu arce dublou. Deasupra pivnițelor sunt încăperile de locuit, parțial acoperite cu bolți cu lunete. Accesul la acest nivel se realizează printr-un foișor decroșat, situat pe latura de sud-est, accesibil din exterior printr-o scară interioară. Extinderea este realizată către spatele corpului vechi, spre nord-vest, printr-un corp lung și îngust, P+1, cu acces separat. Cele două corpuri comunică la nivelul superior.
Toate textele și imaginile de mai sus despre cule sunt furnizate de Institutul Național al Patrimoniului.
De la lume adunate
Următoarele informații ne-au fost furnizate de către autoritățile locale și reprezintă exclusiv dreptul lor de proprietate intelectuală. Conținutul acestor informații nu este validat științific, el reprezentând mai curând folclorul local.
“Cula Tigveni a fost construită acum circa 250 de ani împreună cu Biserica, curtea împrejumuită și anexele (casele servitorilor, magazii, grajduri) de către Teodor Brătianu, frate cu tatăl marelui om politic Ion I.C. Brătianu, care în copilărie petrecea vacanțele școlare la Tigveni.
Este o legendă, poate și un adevăr, faptul că din culă printr-un tunel subteran de circa 300 de metri, se putea părăsi casa în caz de pericol. De asemenea, col. Teodor Brătianu deținea o faimoasă herghelie de cai, iar marele om politic face precizarea că în timpul războiului de independență, regele Carol I a călărit un cal dăruit de T. Brătianu.”
Află despre alte
cule din proiect
Ultimele 27 de cule oltenesti, promovate cu sprijinul Institutului National al Patrimoniului si al Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu de catre Grupul CEZ in Romania
Ultimele 27 de cule din Oltenia și Muntenia, promovate cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului
Cula Tudor Vladimirescu
Cula lui Tudor Vladimirescu se află pe o fostă proprietate a sa, care în trecut făcea parte din domeniul mănăstirii Cozia. Se pare că ar fi fost construită prin anul 1800 de către Tudor Vladimirescu, după incendierea orașului Cerneți de către turci…
Cula Duca
Cula a fost construită în anul 1812 de Gheorghiță Măldărescu, fiul lui Gheorghe Măldărescu, ctitorul Culei Greceanu. Stucaturile au fost realizate în anul 1827. În anul 1907, cula a fost cumpărată de marele om de stat I.G.Duca…
Cula Bujoreanu
Cula a fost construită la începutul secolului al XIX-lea, de boierul Preda Bujoreanu, care este și ctitorul Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din Bujoreni, edificată în perioada 1811-1812…
Cula Gheorghe Tătărescu
Aflată inițial în satul Poiana, comuna Rovinari, cula a fost înălțată în jurul anului 1790 de către negustorul Dobre Sârbu din Târgu Jiu. Din 1919, clădirea a fost cumpărată de către Arethia şi Gheorghe Tătărescu…
Cula Vlădescu
În anul 1656, marele vistiernic Pârvu Vlădescu a ridicat, pe moșia sa Vlădești, o biserică închinată praznicului ”Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Ctitorul a fost înmormântat în pronaosul bisericii, în anul 1658…