Cula Drugănescu
Localizare
Sat Retevoiești, nr. 616, comuna Pietroșani, județ Argeș, în incinta ansamblului Drugănescu
Acces
Pe drumul 73C Câmpulung – Curtea de Argeș, în localitatea Domnești, se urmează indicatorul către Retevoiești, circa 8 Km sau, din drumul 73 Pitești – Câmpulung, se face stânga către Domnești, la circa 38 km de Pitești
Referințe
Proprietate privată, nu este în circuitul public
Funcțiune originară / actuală
Locuință fortificată, tip culă / scoasă din uz
Datare
1822
Stare de conservare
Foarte proastă
Istoric
În anul 1795, marele stolnic Scarlat Drugănescu a ridicat pe moșia sa Biserica ”Sf. Treime”. În anul 1822, în apropierea bisericii, căminarul Gheorghe Drugănescu, ispravnic al județului Muscel, a ridicat o locuință fortificată – culă, așa cum este consemnat în pisania în piatră aflată deasupra ușii de intrare în culă, de pe latura de sud.
Constructorul acesteia este zidarul Gheorghe Ghinea din Vâlsănești, același meșter care ridicase biserica, în anul 1795.
Deși a fost restaurată în anii 1965-1966 de Direcția Monumentelor Istorice, în prezent, cula se află într-o stare foarte proastă de conservare.
Descriere
Cula are plan compact, pătrat. Are trei nivele: la parter se află accesul către nivelele superioare, flancat de două încăperi și beciul, cu acces separat, pe latura opusă intrării. Beciul este acoperit cu bolți cilindrice. La nivelele superioare se găsesc camere de locuit. Pe latura de nord a culei se află o extindere, care adăpostește o anexă sanitară, accesibilă de la nivelul etajului I.
Ferestrele culei au fost mărite. Gurile de tragere se mai păstrează, la toate nivelurile, pe fațada cu accesul în beci. Deasupra accesului principal în culă se află o pisanie săpată în piatră. Un element decorativ particular îl constituia friza pictată de la partea superioară a clădirii, din care se mai păstrează doar o mică porțiune.
Toate textele și imaginile despre cule sunt furnizate de Institutul Național al Patrimoniului.
Află despre alte
cule din proiect
Ultimele 27 de cule oltenesti, promovate cu sprijinul Institutului National al Patrimoniului si al Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu de catre Grupul CEZ in Romania
Ultimele 27 de cule din Oltenia și Muntenia, promovate cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului
Cula Tudor Vladimirescu
Cula lui Tudor Vladimirescu se află pe o fostă proprietate a sa, care în trecut făcea parte din domeniul mănăstirii Cozia. Se pare că ar fi fost construită prin anul 1800 de către Tudor Vladimirescu, după incendierea orașului Cerneți de către turci…
Cula Duca
Cula a fost construită în anul 1812 de Gheorghiță Măldărescu, fiul lui Gheorghe Măldărescu, ctitorul Culei Greceanu. Stucaturile au fost realizate în anul 1827. În anul 1907, cula a fost cumpărată de marele om de stat I.G.Duca…
Cula Bujoreanu
Cula a fost construită la începutul secolului al XIX-lea, de boierul Preda Bujoreanu, care este și ctitorul Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din Bujoreni, edificată în perioada 1811-1812…
Cula Gheorghe Tătărescu
Aflată inițial în satul Poiana, comuna Rovinari, cula a fost înălțată în jurul anului 1790 de către negustorul Dobre Sârbu din Târgu Jiu. Din 1919, clădirea a fost cumpărată de către Arethia şi Gheorghe Tătărescu…
Cula Vlădescu
În anul 1656, marele vistiernic Pârvu Vlădescu a ridicat, pe moșia sa Vlădești, o biserică închinată praznicului ”Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Ctitorul a fost înmormântat în pronaosul bisericii, în anul 1658…