Cula Galița
Localizare
Sat Câmpu Mare, comuna Dobroteasa, județ Olt
Acces
Pe drumul 67B Drăgășani – Pitești, în comuna Dobroteasa, se urmează indicatorul către Drăgoești. Pe acest drum, după un kilometru, se face stânga pe un drum local, sau din drumul 64 Râmnicu Vâlcea – Drăgășani, trecând Oltul pe podurile din dreptul localităților Olanu și Ioneşti sau din dreptul localității Drăgășani, la circa 17 km de Drăgășani
Referințe
Nu este în circuitul public
Funcțiune originară / actuală
Locuință fortificată tip culă / clădire administrativă în incinta Stațiunii Viti-Pomicole Sâmburești
Datare
1790-1800
Stare de conservare
Bună
Istoric
Cula a fost construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea de aga Alexandru Vlangalis (Alecu Vlangăr). Avea inițial patru niveluri.
În timpul răscoalelor țărănești din anul 1907, ultimul nivel, care era deschis, cu foișor, a ars și nu a mai fost refăcut.
După incendiu, culei i s-au adus modificări: s-au mărit gurile de tragere pentru a fi transformate în ferestre și spațiile interioare s-au recompartimentat.
Descriere
Cula are plan compact, dreptunghiular. Are trei niveluri. Cel de-al patrulea nivel, un foișor deschis pe toate laturile, a dispărut în urma incendiului de la începutul secolului XX.
În interior, la fiecare nivel se află încăperi de locuit, accesibile din casa scării. Gurile de tragere au fost transformate în ferestre.
Toate textele și imaginile despre cule sunt furnizate de Institutul Național al Patrimoniului.
Află despre alte
cule din proiect
Ultimele 27 de cule oltenesti, promovate cu sprijinul Institutului National al Patrimoniului si al Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu de catre Grupul CEZ in Romania
Ultimele 27 de cule din Oltenia și Muntenia, promovate cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului
Cula Tudor Vladimirescu
Cula lui Tudor Vladimirescu se află pe o fostă proprietate a sa, care în trecut făcea parte din domeniul mănăstirii Cozia. Se pare că ar fi fost construită prin anul 1800 de către Tudor Vladimirescu, după incendierea orașului Cerneți de către turci…
Cula Duca
Cula a fost construită în anul 1812 de Gheorghiță Măldărescu, fiul lui Gheorghe Măldărescu, ctitorul Culei Greceanu. Stucaturile au fost realizate în anul 1827. În anul 1907, cula a fost cumpărată de marele om de stat I.G.Duca…
Cula Bujoreanu
Cula a fost construită la începutul secolului al XIX-lea, de boierul Preda Bujoreanu, care este și ctitorul Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din Bujoreni, edificată în perioada 1811-1812…
Cula Gheorghe Tătărescu
Aflată inițial în satul Poiana, comuna Rovinari, cula a fost înălțată în jurul anului 1790 de către negustorul Dobre Sârbu din Târgu Jiu. Din 1919, clădirea a fost cumpărată de către Arethia şi Gheorghe Tătărescu…
Cula Vlădescu
În anul 1656, marele vistiernic Pârvu Vlădescu a ridicat, pe moșia sa Vlădești, o biserică închinată praznicului ”Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Ctitorul a fost înmormântat în pronaosul bisericii, în anul 1658…