Cula Vlădescu

Cula Vlădescu

Localizare
Sat Vlădești, comuna Vlădești, județ Argeș
Acces
Din drumul 73 Pitești – Câmpulung, pe drumul spre Balilești, Vlădești sau din drumul 73C Câmpulung – Curtea de Argeș, spre Aninoasa, Vlădești. Punct de reper în Vlădești: lângă Biserica ”Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” – pe strada Biserica din deal
Referințe
Nu este în circuitul public
Funcțiune originară / actuală
Locuință fortificată tip culă / ruine
Datare
Secolul al XVII-lea
Stare de conservare
Ruine

Alege un pin de pe hartă și află povestea unei cule!

Legendă:    funcțională    colaps  ruină

Alege un pin de pe hartă și află povestea unei cule!

Legendă:   

funcțională   

colaps 

ruină

Istoric

În anul 1656, marele vistiernic Pârvu Vlădescu a ridicat, pe moșia sa Vlădești, o biserică închinată praznicului ”Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Ctitorul a fost înmormântat în pronaosul bisericii, în anul 1658. 

Din casele boierilor Vlădescu, aflate în imediata apropiere a bisericii, se mai păstrează astăzi doar ruinele unei construcții compacte, posibil ale fostei cule, datată în secolul al XVII-lea.

Descriere

Ruinele, abia ieșite din pământ, aparțin unei construcții compacte, de formă pătrată. Zidăria este mixtă: piatră și cărămidă. Monumentala biserică a boierilor Vlădescu, aflată în imediata vecinătate, reprezintă un minunat exemplu de arhitectură medievală muntenească. La exterior se păstrează decorul alcătuit din bumbi de ceramică glazurată, după modelul Bisericii Stelea din Târgoviște.

Toate textele și imaginile despre cule sunt furnizate de Institutul Național al Patrimoniului.

Ți-a plăcut această culă?

Voteaz-o și ajut-o să ajungă în top!

Acum că ai votat,

Distribuie pe rețelele de sociale!

4.2
(55)