Cula Zătreanu
Localizare
Sat Zătreni nr. 46, comuna Zătreni, județul Vâlcea
Acces
Pe drumul național 67B Târgu Jiu – Drăgășani, la circa 50 km de Drăgășani, în localitatea Zătreni; sau din drumul național 65C Craiova- Horezu, în dreptul localității Giulești, indicator către Târgu Jiu, circa 20 km
Referințe
Nu este în circuitul public
Funcțiune originară / actuală
Locuință fortificată tip culă / scoasă din uz
Datare
1754, cu extinderi secolul al XX-lea
Stare de conservare
Medie
Istoric
Pe moșia sa, Zătreni, boierul Radu Zătreanu a ridicat o locuință fortificată tip culă, în anul 1754. Cula a trecut în proprietatea familiei Boicescu, la sfârșitul secolului al XIX-lea.
În secolul XX, aceștia au extins cula, adăugându-i un corp nou, de dimensiuni importante. După al Doilea Război Mondial, reședința a devenit sediu de I.A.S. După 1990 a fost scoasă din uz.
Descriere
Cula propriu-zisă este constituită din corpul vechi, cu trei nivele, al conacului modificat de familia Boicescu. Zidurile acestui corp au 80 cm grosime, fiind mult mai groase decât ale extinderii. Cula are la nivelul de bază un beci boltit. Încăperile de locuit se află la nivelurile superioare. Una din camerele nivelului doi este acoperită cu o boltă mănăstirească. La nivelul trei se află un foișor. Gurile de tragere se află la nivelul beciului și al etajului I. Extinderea importantă a reședinței, realizată la începutul secolului XX, este dezvoltată pe lungime, către est, pe două niveluri, care preiau elementele decorative sobre ale vechii cule.
Toate textele și imaginile despre cule sunt furnizate de Institutul Național al Patrimoniului.
Află despre alte
cule din proiect
Ultimele 27 de cule oltenesti, promovate cu sprijinul Institutului National al Patrimoniului si al Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu de catre Grupul CEZ in Romania
Ultimele 27 de cule din Oltenia și Muntenia, promovate cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului
Cula Tudor Vladimirescu
Cula lui Tudor Vladimirescu se află pe o fostă proprietate a sa, care în trecut făcea parte din domeniul mănăstirii Cozia. Se pare că ar fi fost construită prin anul 1800 de către Tudor Vladimirescu, după incendierea orașului Cerneți de către turci…
Cula Duca
Cula a fost construită în anul 1812 de Gheorghiță Măldărescu, fiul lui Gheorghe Măldărescu, ctitorul Culei Greceanu. Stucaturile au fost realizate în anul 1827. În anul 1907, cula a fost cumpărată de marele om de stat I.G.Duca…
Cula Bujoreanu
Cula a fost construită la începutul secolului al XIX-lea, de boierul Preda Bujoreanu, care este și ctitorul Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din Bujoreni, edificată în perioada 1811-1812…
Cula Gheorghe Tătărescu
Aflată inițial în satul Poiana, comuna Rovinari, cula a fost înălțată în jurul anului 1790 de către negustorul Dobre Sârbu din Târgu Jiu. Din 1919, clădirea a fost cumpărată de către Arethia şi Gheorghe Tătărescu…
Cula Vlădescu
În anul 1656, marele vistiernic Pârvu Vlădescu a ridicat, pe moșia sa Vlădești, o biserică închinată praznicului ”Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Ctitorul a fost înmormântat în pronaosul bisericii, în anul 1658…