Cula Cernăteștilor

Cula Cernăteștilor

Localizare
Sat Cernătești, comuna Cernătești, județ Dolj
Acces
La circa 35 km de municipiul Craiova, pe drumul 606, pe ruta Craiova – Cernele – Breasta – Cernătești
Referințe
Nu este în circuitul public
Funcțiune originară / actuală
Locuință fortificată tip culă / scoasă din uz, în curs de restaurare
Datare
Sfârșitul secolului al XVIII-lea, cu transformări în secolul XIX
Stare de conservare
În curs de restaurare

Alege un pin de pe hartă și află povestea unei cule!

Legendă:    funcțională    colaps  ruină

Alege un pin de pe hartă și află povestea unei cule!

Legendă:   

funcțională   

colaps 

ruină

Istoric

Legenda locului relatează despre viteazul oștean Dimitrie Cernat, care ar fi ridicat aici o clădire din porunca domnitorului Mircea cel Bătrân. Cula însă a fost construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea, de boierii Cernătești pe moșia pe care o dețineau pe aceste locuri. 

În secolul al XIX-lea, cula, având inițial două niveluri, a primit un al treilea nivel, cu cursivă din lemn și o anexă sanitară, pe trei niveluri. La sfârșitul secolului al XIX-lea cula a fost întărită prin adăugarea unui contrafort masiv pe colțul de SE. Fiind naționalizată în anul 1951, cula a fost transformată în muzeu de învățătorul Nicolae Pârvulescu.

În anii 60′ ai secolului XX, cula a trecut prin ample intervenții de restaurare. În perioada recentă, în anul 1999, a fost reparată și cu contribuția financiară a doamnei Jeana Ghica Cernătescu Șuculescu, din familia ctitorilor culei. În prezent este inclusă într-un amplu program de restaurare.

Descriere

Cula are plan compact, dreptunghiular și trei niveluri. La parter, cu un acces separat din exterior, se află beciul. Printr-o scară interioară se realizează accesul la nivelurile superioare, unde se află încăperile de locuit. La etajul II cula are o cursivă din lemn, care o înconjoară pe trei laturi. Pe latura de vest, atașată culei, se află o anexă sanitară accesibilă de la nivelul etajului I. Un masiv contrafort sprijină cula în colțul de sud-est. Gurile de tragere sunt încă prezente la nivelul parterului și al etajului I.

Toate textele și imaginile despre cule sunt furnizate de Institutul Național al Patrimoniului.

Ți-a plăcut această culă?

Voteaz-o și ajut-o să ajungă în top!

Acum că ai votat,

Distribuie pe rețelele de sociale!

4.2
(103)