Cula Zătreanu

Cula Zătreanu

Localizare
Sat Zătreni nr. 46, comuna Zătreni, județul Vâlcea
Acces
Pe drumul național 67B Târgu Jiu – Drăgășani, la circa 50 km de Drăgășani, în localitatea Zătreni; sau din drumul național 65C Craiova- Horezu, în dreptul localității Giulești, indicator către Târgu Jiu, circa 20 km
Referințe
Nu este în circuitul public
Funcțiune originară / actuală
Locuință fortificată tip culă / scoasă din uz
Datare
1754, cu extinderi secolul al XX-lea
Stare de conservare
Medie

Alege un pin de pe hartă și află povestea unei cule!

Legendă:    funcțională    colaps  ruină

Alege un pin de pe hartă și află povestea unei cule!

Legendă:   

funcțională   

colaps 

ruină

Istoric

Pe moșia sa, Zătreni, boierul Radu Zătreanu a ridicat o locuință fortificată tip culă, în anul 1754. Cula a trecut în proprietatea familiei Boicescu, la sfârșitul secolului al XIX-lea. 

În secolul XX, aceștia au extins cula, adăugându-i un corp nou, de dimensiuni importante. După al Doilea Război Mondial, reședința a devenit sediu de I.A.S. După 1990 a fost scoasă din uz.

Descriere

Cula propriu-zisă este constituită din corpul vechi, cu trei nivele, al conacului modificat de familia Boicescu. Zidurile acestui corp au 80 cm grosime, fiind mult mai groase decât ale extinderii. Cula are la nivelul de bază un beci boltit. Încăperile de locuit se află la nivelurile superioare. Una din camerele nivelului doi este acoperită cu o boltă mănăstirească. La nivelul trei se află un foișor. Gurile de tragere se află la nivelul beciului și al etajului I. Extinderea importantă a reședinței, realizată la începutul secolului XX, este dezvoltată pe lungime, către est, pe două niveluri, care preiau elementele decorative sobre ale vechii cule.

Toate textele și imaginile despre cule sunt furnizate de Institutul Național al Patrimoniului.

Ți-a plăcut această culă?

Voteaz-o și ajut-o să ajungă în top!

Acum că ai votat,

Distribuie pe rețelele de sociale!

4.2
(121)