Cula Tudor Vladimirescu

Cula Tudor Vladimirescu

Localizare
Pe Dealul Gârdanului, în fostul sat înglobat Piatra Alba, sat Cerneți, comuna Șimian, județ Mehedinți
Acces
Pe drumul DC 15A, localitatea Cerneți, la o distanță de circa 9 kilometri de municipiul Drobeta Turnu Severin. Accesul către localitate se poate face din drumul național E70, Drobeta Turnu Severin sau din DJ 607 A
Referințe
Nu este în circuitul public
Funcțiune originară/actuală
Locuință fortificată tip culă / scoasă din uz
Datare
1800
Stare de conservare
Medie

Alege un pin de pe hartă și află povestea unei cule!

Legendă:    funcțională    colaps  ruină

Alege un pin de pe hartă și află povestea unei cule!

Legendă:   

funcțională   

colaps 

ruină

Istoric

Cula lui Tudor Vladimirescu se află pe o fostă proprietate a sa, care în trecut făcea parte din domeniul mănăstirii Cozia. Nu există o dată certă a ridicării construcției, se pare că ar fi fost construită prin anul 1800 de către Tudor Vladimirescu, după incendierea orașului Cerneți de către turci la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea. 

După moartea lui Tudor, în 1823, Vasile Strâmbeanu a luat cula în proprietate, cu un act de la căimăcămia din Craiova. În anul 1838 ea a revenit lui Ion Gărdăreanu (prieten al lui Tudor) care a lăsat-o soției, Sevastiţa, fiind moștenită apoi pe linie feminină. A ajuns, astfel, în moștenirea diverselor familii din Craiova (Mitescu, Popescu etc.). 

În anii Primului Război Mondial, cula a fost folosită de către diverse unități militare. În jurul culei au mai existat și alte construcții anexe, ridicate împreună cu aceasta, dar care nu se mai păstrează astăzi. Între anii 1927-1932, cula a suferit câteva lucrări de întreținere, printre care armarea zidurilor de est și vest. Lucrarea s-a făcut cu fondurile comunității localității Cerneți, sub îndrumarea profesorului Mihai Gușiță. 

La mijlocul secolului al XX-lea, s-au întreprins lucrări de restaurare de către DSAPC Oltenia, în urma cărora ferestrele de la etaj, inițial sub formă de creneluri, au fost modificate și mărite, luând o formă dreptunghiulară. Începând cu anul 1959, aici a funcționat un muzeu memorial dedicat lui Tudor Vladimirescu până în 1977, ca secție a Muzeului Județean Mehedinți.

Descriere

Cula, construită din cărămidă și lemn, are plan aproape pătrat. Se compune din parter și etaj. Parterul este alcătuit dintr-un beci mare, o cameră și casa scării care dă în cerdacul (pridvorul) de la etaj. Are o singură intrare, pe fațada principală, o ușă grea de stejar ce duce în pivnița boltită străpunsă de metereze înguste. Etajul prezintă un cerdac mare, cu zece coloane masive din cărămidă, trei camere și un coridor îngust și lung, la capătul căruia se află o „umblătoare”.

La parter și etaj se păstrează câteva guri de tragere (metereze). Ferestrele au fost mărite, luând forma dreptunghiulară, după ce casa fortificată și-a pierdut funcția de apărare. Tavanele parterului sunt boltite, din cărămidă, în timp ce tavanele etajului sunt din lemn. Învelitoarea este acoperită cu șindrilă. Cula a fost tencuită în exterior, pentru prima dată, după anii 1970.

Toate textele și imaginile despre cule sunt furnizate de Institutul Național al Patrimoniului.

Ți-a plăcut această culă?

Voteaz-o și ajut-o să ajungă în top!

Acum că ai votat,

Distribuie pe rețelele de sociale!

4.4
(475)